Siirry sisältöön Skip to sitemap

Museotoimintaa Luostarinmäellä jo 85 vuotta!

Venla Kuronen

amanuenssi

24.06.2025

Kesäkuisena päivänä 29.6.1940 Turkuun avautui uusi museo, Luostarinmäen käsityöläismuseo, jonka päämääränä oli pelastaa vanhat käsityöammatit ja esitellä alueen vanhaa rakennuskantaa. Luostarinmäen alue oli säilynyt vuoden 1827 palosta, ja vanhat rakennukset olivat yhä omilla alkuperäisillä paikoillaan. Verstaiden lisäksi museoon sisustettiin myös koti-interiöörejä kertomaan 1800-luvun elämäntavasta ja asumisesta.

Luostarinmäen alueen säilyminen ja museon olemassaolo on itsessään jo jonkinlainen ihme, sillä Turun palosta säästynyt laitakaupunginosa sai palon jälkeen purkutuomion. Luostarinmäen alueen kohtalosta käytiin keskustelua vuosikymmenien ajan. Lopulta Luostarinmäen arvo tunnistettiin 1900-luvun alkupuolella ja purku-uhalta suojasi päätös perustaa alueelle ulkomuseo.

Mustavalkoinen kuva vekkihameeseen ja pikkutakkiin sekä hattuun pukeutuneesta henkilöstä, jolla käsilaukku kainalossa, taustalla vanhoja puurakennuksia ja tikkaat.

Talvisodasta huolimatta restaurointityöt etenivät vauhdilla. Vuonna 1937 alkaneet restaurointityöt pitivät sisällään rakennusten remontointia ja sisustuksen muuttamista museoksi. Tästä työstä vastasi museon perustaja Irja Sahlberg. Hän oli tutkinut rakennusten entistämistä ja teki yhteistyötä eri alojen käsityömestareiden kanssa, jotta lopputuloksesta tulisi mahdollisimman aito ja verstaat käytettävissä. Uudenlainen ajatus elävästä museosta herätti paljon innostusta ja lahjoituksia saatiin eri alojen käsityöläisiltä. Sahlberg tunnettiin käytännönläheisenä ja uutterana museon päivittäisiin töihin osallistuvana ”maisterina”. Myöhemmin urallaan hän ajoi myös Qwenselin talon säilyttämisen asiaa.

Luostarinmäki uudistuu ja elää aikansa mukana

Museon monivuotiseen historiaan mahtuu monenlaisia tapahtumia ja toimintaa. Tarkkasilmäiset saattavat tunnistaa Luostarinmäen talot sarjojen tai elokuvien taustana, ja vuosittaiset tapahtumat, kuten esimerkiksi Käsityötaidon päivät, ilahduttavat vuosi toisensa jälkeen. On museo ennättänyt hiukan uudistumaankin historiansa aikana!

Osana 2020-luvun museon uudistushanketta sai Luostarinmäen museo uuden nimen Luostarinmäen museokortteli. Uuden nimen ja hankkeen tavoitteena oli kirkastaa jo valmiiksi tunnelmallisen ja perinteikkään korttelin alkuperäistä historiaa ja tuomaan aikaisempaa vahvemmin esiin korttelissa asuneiden henkilöiden tarinoita. Uuden nimen myötä vahvistui myös ajatus museosta kokonaisena korttelina ja osana vanhaa Turkua. Näyttelyuudistuksen myötä lähdettiin miettimään erilaisia tapoja tutustua jo tuttuihin koteihin ja verstaisiin sekä etsimään uusia näkökulmia alueen historiaan.

Ilmakuva vanhasta puutaloalueesta, jota ympyröi modernit kerrostalokorttelit.
Ilmakuva Luostarinmäen museokorttelista. Kuva: Jussi Virkkumaa, Turun kaupunginmuseo.
Kaksi housuihin ja liiveihin pukeutunutta lakkipäistä henkilöä pelaamassa tammea.

Monivuotinen kehityshanke remonttitöineen saatiin valmiiksi vuonna 2022, ja uudistunut museo avautui kävijöille saman vuoden kesäkuussa. Uudistuksen myötä museoon lisättiin muun muassa opasteita, parannettiin kulkureittejä, lisättiin näyttelytekstejä ja teemanäyttelyitä. Uudistusta tehtiin yhteistyössä Turun yliopiston, asiakasraadin, Kultaisen Omenan Killan, Uuden Muotoilun Yhdistyksen ja monien muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Uudistunut museo sai paljon hyvää palautetta kävijöiltään, ja herätti kiinnostusta myös kansainvälisesti: Luostarinmäen museo sijoittui sekä eurooppalaisessa että suomalaisessa vuoden museo -kilpailussa finalistien joukkoon vuonna 2024.

Uudistuksen myötä museoon lisättiin myös toiminnallisia sisältöjä. Kuvassa oikealla käynnissä tammen peluu.

Tänä kesänä Luostarinmäen museo täyttää huikeat 85 vuotta. Vaikka moni asia on kahdeksankymmenenviiden vuoden aikana muuttunut, jatkaa Luostarinmäen alue eloaan museona ja rakennushistoriallisesti arvokkaana alueena. Toivomme museokorttelille lisää tapahtumarikkaita vuosia myös tulevaisuuteen ja toivotamme kaikki tervetulleiksi museovierailulle Luostarinmäelle!